Op 8 april a.s. is het zover. Dan gaat de stekker uit Windows XP. Vanaf dan verspreid Microsoft geen veiligheidssupdates meer voor dit sowieso al onveilige besturingssysteem.
Voor Microsoft is dit een strategische zet om meer Windows 7 en Windows 8 te kunnen verkopen. Ook voor computer verkopers en IT bedrijven is het natuurlijke een prachtige verkoopargument, van nieuwe computers tot hele migraties.
Maar wat betekent dat voor jou?
Als je niets doet zal je computer met Windows XP het heus nog wel even, net als daarvoor blijven doen, maar de vraag is hoelang dat nog goed gaat:
- Alle nog onopgeloste of nieuw ontdekte lekken in het systeem zullen door kwaadwillenden worden uitgebuit zonder dat je er wat aan kan doen (of het überhaupt merkt) . Ga jij straks nog met een gerust gevoel op een Windows XP computer online winkelen en betalen of internetbankieren
- Nieuwe programma’s en nieuwe versies van bestaande programma’s zullen niet meer zo worden gemaakt om ook op Windows XP te kunnen draaien. Meestal zullen er ook geen beveiligingsupdates meer uitkomen voor de oudere versies van die programma’s.
- Voor nieuwere hardware, zoals printers, scanners, kaartlezers, USB schijven enz wordt geen besturingssoftware meer voor Windows XP gemaaakt. Die apparaten gaan het op je XP systeem niet, (of in het geval van USB 3.0 schijven bijvoorbeeld alleen heel langzaam) doen.
- Verder mis je natuurlijk alle handige en leuke mogelijkheden die de huidige besturingssystemen te bieden hebben…
Dus moet je nou hals over kop een nieuwe computer met Windows 8(.x) aanschaffen?
Om die vraag te beantwoorden zou je jezelf eerst een aantal andere vragen moeten stellen en beantwoorden:
1. Kan je Windows XP op je oude computer niet upgraden naar Windows 7 of Windows 8?
- XP kan niet worden geupgrade naar Windows 8. Punt. Dat houdt dus in dat al je data geback-upt moet worden, Windows opnieuw moet worden geïnstalleerd, al je programma’s opnieuw moeten worden geïnstalleerd, alle instellingen moeten worden gedaan zoals jij ze wil en al je data op de juiste plaatsen moet worden teruggezet…
- XP kan in principe wel worden ge-upgrade naar Windows 7. Volgens de informatie van Microsoft over de Windows levens cyclus wordt die (alleen nog) dit jaar ondersteund, beveiligingsupdates zullen echter nog worden uitgegeven tot en met (hoogstens) 2019. Windows 7 is echter niet meer los te koop, alleen op (sommige) nieuwe computers
- Als je (al dan niet legaal) al over een exemplaar van Windows 7 of 8 beschikt, is het ook maar de vraag of je computer dat “aan kan”. Volgens de systeemeisen voor Windows 7 en die voor Windows 8 zoals Microsoft ze beschrijft misschien nog wel, maar of het in de praktijk, met jouw programma’s ook nog een beetje werkt is maar de vraag. Vaak is op zijn minst een uitbreiding van het geheugen nodig.
2. Wil je wel een nieuwe computer kopen?
- Heb je het geld er wel voor (over)? Een beetje nieuwe computer kost je toch al gauw tussen de 400,- en de 1000,-. En dat is dan nog zonder (moderne) monitor…
- Het vervangen van 1 computer valt misschien nog binnen je budget. Maar wat als die van je zoon, dochter, collega of van al je werknemers ook nog op XP draaien?
- Eigenlijk best zonde om je oude computers weg te doen. Maar wie wil ‘m nog hebben? Moet ie dan gewoon bij de vuilnis? Ook wel jammer voor het milieu en zo…
- En over een paar jaar dan? Heb je dan niet weer een nieuwe computer nodig?
- Heb je eigenlijk überhaupt nog wel een computer nodig? Gaat wat je doet niet allemaal prima met die nieuwe smart-phone, tablet, of onlangs aangeschafte laptop?
3. Wil je nog wel verder met Windows?
- Waarom zou je eigenlijk aan Windows vast zitten? Omdat bijna iedereen het gebruikt?
- Omdat Microsoft Office daar zo “lekker” op draait? Daar zijn inmiddels prima alternatieven, zoals Libre Office, voor.
- Omdat je andere programma’s alleen op Windows draaien? Al eens gezocht naar alternatieven? Misschien zelfs betere of gratis alternatieven? Of of beter EN gratis?
4. Zijn er geschikte alternatieven?
- Alles van Apple is beter toch? Ziet er veel gelikter uit. En veel minder problemen, althans dat zegt men. Maar is wel veel duurder…
- Android is ook cool. En heeft gratis apps! Het draait alleen niet op een pc. En vertrouw jij al je gegevens graag aan Google toe (of aan Microsoft of aan Apple trouwens)?
- Linux dan. Huh, dat was toch alleen iets voor geeks? En voor op servers, niet voor desktops en laptops, toch? Oh, is Ubuntu Linux inmiddels wel gebruiksvriendelijk?
Leve Ubuntu?
Er wordt veel gepraat over de gevolgen voor de polulariteit van alternatieve besturingssystemen als Ubuntu, met de komst van dat “nieuwerwetse” Windows 8. Het lijkt er echter op dat niet Windows 8, maar de dood van Windows XP er voor kan zorgen dat Ubuntu populair gaat worden, zo voorzag men al in 2012. Dat draait namelijk prima op de oudere hardware waar nu nog XP op draait en is bovendien gratis.
Al sinds september vorig jaar deelt het stadsbestuur van München deelt aan haar inwoners zelfs CD’s met Ubuntu uit. Gratis op te halen in de bibliotheek… Maar Ubuntu is natuurlijk ook gewoon te downloaden en op CD te branden.
Kortom, voor je naar de winkel holt om een nieuwe computer met Windows 8 te kopen, kijk op zijn minst even of Ubuntu iets voor jou is. Je kan het vanaf CD starten en eerst uitproberen zonder ook maar iets te installeren, of (als je nog genoeg ruimte op je schijf hebt) naast je Windows (op een aparte partitie) installeren. In beide gevallen verandert er niets aan je Windows installatie.
Wil je advies of hulp bij de installatie en overgang naar Ubuntu, dan kan je natuurlijk ook bij mij terecht!