Windows 8.1 update 1 leuk, maar ook verplicht

“Patch Tuesday”, de eerste dinsdag van de maand waarop Microsft zijn updates verspreid bracht ons dit keer slechts 1 update, zo leek het bij het afsluiten van je Windows 8.1 desktop of laptop. Niets is echter minder waar:

Deze update behelst namelijk een hele serie updates, inclusief alle voorgaande voor Windows 8.1 en is dus eigenlijk wat Microsoft vroeger een servicepack noemde.

windows8punt1update1desktopIn de eigen woorden van Microsoft bevat de volgende nieuwe functies en verbeteringen:

 • Maakt de muis en toetsenbord functionaliteit voor moderne apps en besturingselementen intuitiever.
 • Verbetert de compatibiliteit van webtoepassingen van de Internet Explorer 8-emulatiemodus in F12-ontwikkelhulpprogramma’s van Internet Explorer 11.
 • Prestaties en betrouwbaarheid worden verhoogd wanneer u configuraties met meer dan één beeldscherm gebruikt op apparaten met een staande standaardoriëntatie.

Vooral het eerste punt zal door gebruikers met muis en toetsenbord en zonder touchscreen toegejuicht worden. Het maakt het namelijk (eindelijk) mogelijk om Windows 8 weer (deels) “normaal” te bedienen, zoals we gewend zijn van oudere Windows versies;

 1. Zoekfunctie prominenter
  Met een druk op de Windows-knop of een klik met de muis in de linker benedenhoek van het scherm verschijnt een zoekvenster. Zoeken was altijd al mogelijk door in de Mordern interface gewoon te beginnen met typen, maar deze aanpassing moet het voor beginnende Windows 8-gebruikers eenvoudiger maken.
 2. X betekent sluiten
  Alle apps in de Modern interface krijgen een rode X in de rechter bovenhoek om de app makkelijker te sluiten. Het sluiten was tot nog toe alleen mogelijk door vanaf de bovenkant van het scherm helemaal naar beneden te bewegen. Bij het gebruik van een touchscreen op een tablet is dit geen gekke handeling maar met muis en toetsenbord, nogal onhandig. De rode X brengt daar verandering in.
 3. Taakbalk onderin apps
  De apps in de Modern-interface krijgen de mogelijkheid de taakbalk die bekend is van de desktop-omgeving te tonen. Het is daarmee eenvoudiger te schakelen tussen apps op de desktop en in de Modern-interface.
 4. Rechtermuisknop vereenvoudigt inrichting app-interface
  De rechterknop van de muis krijgt een functie in het beheer van de apps in het Startscherm van de Modern-interface. Apps kunnen er mee verschoven worden en van formaat worden veranderd.
 5. Aan/uitknop op het Startscherm
  Het startscherm van de Modern-interface krijgt standaard een aan/uit-knop en een zoekvenster naast de foto en de naam van de eigenaar van het actieve account. Voor deze functies hoeft niet meer de zijbalk te worden geactiveerd door met de muis naar de rechterrand van het scherm te gaan. De aan/uitknop geeft toegang tot de slaapstand, uitschakelen of opnieuw opstarten.
 6. Modern-apps nu ook in de taakbalk
  De Taakbalk krijgt de mogelijkheid ook apps die alleen in de Moderrn-interface draaien te tonen. Daarmee vereenvoudigt Microsoft het schakelen tussen de desktop en de app-interface.

 

Maar veel belangrijker nog dan alle verbeteringen is het feit dat Microsoft de update, volgens een bericht in hun Microsoft’s Premier Field Engineering blogzelfs verplicht stelt:

“Failure to install this (Windows 8.1) Update will prevent Windows Update from patching your system with any future updates starting with Updates released in May 2014 (get busy!)”

Wie volgende maand (mei 2014) dus nog Windows 8.1 zonder de update draait, zou zelfs geen nieuwe beveiligings updates meer ontvangen, zoals nu al het geval is bij Windows XP(!)

In Microsoft’s Springboard Series Blog wordt in dit artikel echter aangegeven dat een aantal van de inbegrepen beveiligings updates vooralsnog ook los te downloaden en te installeren zijn, voor die organisaties die nog niet toe zijn aan het installeren van Windows 8.1 update 1.

Hoe het zit als je nog op Windows 8 (dus niet 8.1 zit) is mij vooralsnog niet duidelijk…