een telefoontje van “Microsoft”

Zojuist werd ik thuis gebeld door een indiaas klinkende man, die mij in het engels te woord stond en zich voorstelde als een medewerker van de afdeling Technical Support van Microsoft. Hij deelde mij mee dat hij had gezien dat mijn computer allerlei malware aan het downloaden was….!

Nu beveilig ik mijn eigen computers natuurlijk goed en op internet gedraag ik me (meestal) ook wel netjes, maar het kan natuurlijk best zijn dat er iets tussendoor geglipt is, was mijn eerste gedachte. Zou dan toch …

Veel te langzaam werd ik wakker. Volgt Microsoft mijn internetverkeer? Ik doe toch helemaal nooit mee aan die “participation programs” zoals die van Microsoft Security Essentials? Nu ik het zeg, op de pc die nu aanstaat staat helemaal geen MSE, maar AVG. En hoe komen ze eigenlijk aan mijn telefoonnummer?

Ik wilde het gesprek zo snel mogelijk beëindigen en zei dat mijn virus scanner anders niks gevonden had. Die zou dan wel incompatible zijn met mijn Microsoft Windows versie zei hij daarop.

Vervolgens boodt de man aan om op mijn pc “mee te kijken” en het “probleem” met mij op te lossen. Ja lekker, dacht ik, en dan bij al mijn gegevens kunnen en stiekum echte malware installeren zeker! Nee bedankt!

Toen ik antwoorde dat ik op dat moment niet achter mijn pc zat kreeg hij ineens heel erge haast. “Dan kan ik u niet helpen” en weg was hij weer.

Ik heb maar even gegoogled of dit vaker gebeurt.  Nou en of! O.a. Microsoft heeft er zelf een artikel aan gewijd: Voorkom telefoonfraude op het gebied van technische ondersteuning. Dus lees en wees gewaarschuwd!

Als je wil zien wat er kan gebeuren als je het spelletje van deze oplichters meespeelt, check dan onderstaande video afkomstig van een artikel van het Wired blog. Daar was het toevallig een medewerker van Malware Bytes Anti Malware die gebeld werd. Hij besloot het spelletje mee te spelen en heeft de hele sessie opgenomen!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8a_edowfgl8