Internet Explorer blijkt alweer lek

Afgelopen weekend maakte Microsoft bekend dat alle versies van Internet Explorer, de met Windows meegeleverde webbrowser, onveilig is. Dit naar aanleiding van de ontdekking en publictie door software beveiliger FireEye dat er veel aanvallen plaats vonden en misbruik werd gemaakt van de versies 9 t/m 11.

Waar het op neer komt is dat hackers via websites het lek kunnen misbruiken om willekeurige code op je computer uit te laten voeren. Dat betekent alles doen wat jij ook kan en dus ook hele nare dingen die je zelf nog eens bedacht hebt..

vriendelijk browerkeuze venster van IE

Het probleem is zo ernstig dat zelfs het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid en de Nederlandse politie gisteren al waarschuwden om Internet Explorer niet meer te gebruiken tot dat Microsoft met een oplossing komt . Maar dat deden we toch zeker allang niet meer?

De traagheid en slechte reputatie van Internet Explorer heeft er bij de meesten van ons allang toe geleid dat we overgestapt zijn op snellere en betere browsers als FireFox, Chrome, Opera of Safari, die zich ook veel beter aan de standaarden houden.

Overigen zal Microsoft niet meer met een update komen voor Internet Explorer op Windows XP, waar de support sinds 8 april voor beïndigd is. Heb jij nog XP in huis, informeer je dan snel over mogelijke alternatieven.

 

Update 1-5-2014

Microsoft heeft inmiddels een patch uitgebracht, die het lek in Internet Explorer moet dichten. Verrassend genoeg  wordt deze ook automatisch beschikbaar gesteld op Windows  XP. Blijkbaar is alles op alles gezet om verdere (reputatie)schade te voorkomen.
Desondanks blijft het gebruik van het sinds 8 april niet meer onderhouden Windows XP onveilig. Vervangen blijft dus nodig!