Dropbox, toch wel handig!

Wat is Dropbox?

Dropbox is een gratis programma waarmee gemakkelijk foto’s, video’s en documenten gedeeld kunnen worden tussen computers. De Dropbox map met daarin jouw bestanden wordt gesynchroniseerd tussen alle computers waarop dropbox geïnstalleerd is zodat de bestanden die je op het kantoor aangepast hebt ook zichtbaar zijn op de laptop thuis. Het is zelfs mogelijk om de bestanden ook te openen op een iPhone of Android telefoon via de Dropbox app.

(uit de introductie op dropbox.com)

Wil ik dat wel?

De meningen over het gebruik van Dropbox zijn namelijk verdeeld.
Naast argumenten als: “vertrouw jij je documenten wel toe aan een externe partij? Weet je zeker dat ze er verder niks mee doen? Of dat ze niet een keer gehackt worden..?” is ook dat “syncen” helemaal niet altijd zo handig of gewenst.
Bedrijven zijn bijvoorbeeld huiverig voor het delen en verspreiden van informatie, of voor het vollopen van hun bedrijfs servers met “troep” van hun werknemers.
Privé gebruikers zijn misschien blij om hun documenten en fotoś op meerdere computers ter beschikking te hebben, maar niet dat hun smartphone er mee volloopt.
Bovendien is syncen is ook echt syncen; Heb je per ongeluk zaken weggegooid uit je dropbox folder op je laptop of smartphone, dan ben je het ook kwijt op je pc thuis. Gelukkig beschikt Dropbox ook nog over een “prullenbak”.

Maar niemand stelt dat je Dropbox ook moet gebruiken om alles mee te syncen…!
Je kan bijvoorbeeld bepaalde folders van syncen uitsluiten.
Of gewoon helemaal geen Dropbox client installeren, maar evengoed wel de opslagruimte in de cloud benutten. Bijvoorbeeld door te uploaden via de webinterface op www.dropbox.com.

Handig voor backups

Waar ik Dropbox zelf ook graag voor gebruik, is voor het opslaan van backups, bijvoorbeeld van websites. Met een slim ingerichte backup (zoals die in mijn WordPress onderhoudscontract geregeld is) in combinatie met de Dropbox API, gaat dat verder helemaal automatisch.

De eerste 2 Gb aan opslagruimte in Dropbox zijn trouwens gratis en bovendien krijg je er nog meer ruimte bij als je (zoals ik nu doe) anderen uitnodigt om het te gaan gebruiken.

Data(verkeer) besparen

Het is ook heel slim om Dropbox te gebruiken als lokatie voor het streamen van multi-media bestanden zoals foto’s, audio en video bestanden via je website. Door de bestanden zelf op Dropbox te plaatsen, en links naar deze bestanden op je website te “embedden” heb je wel de lusten van het kunnen afspelen van de mediabestanden via je eigen website, maar niet de lasten van overmatig dataverkeer en schijfruimte gebruik bij je eigen hoster.
Voorwaarde voor streamen via een publiekelijk toegankelijke website is natuurlijk wel dat ook de map bij Dropbox waarin die bestanden staan  publiekelijk toegankelijk is. Voorheen had Dropbox daar standaard de map “Public” voor, maar jammer genoeg wordt deze functie tegenwoordig alleen nog in een Pro (betaald) account ondersteund. Had je voor die wijziging al een gratis Dropbox account, dan heb je mazzel en werkt het nog wel.
Dat wordt dus testen met andere Cloud opslag providers als (Microsoft’s) OneDrive en Google Drive. Wellicht daarover binnenkort meer…
Update 17-03-2017: inmiddels heeft Dropbox haar beleid en beveiliging gewijzigd en is de map Public ook voor oorspronkelijke en pro- gebruikers NIET meer gedeeld. Streamen kan alleen nog via een deelbare link voor elk afzonderlijk bestand. 

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op en meld je vast aan voor een gratis dropbox!