WordPress onderhoud

plaatje van een engelse sleutel

WordPress is om veel redenen een steeds populairder systeem voor website eigenaren en gebruikers, maar daarmee helaas ook voor kwaadwillenden (hackers). Het beveiligen en continu up-to-date houden van een WordPress site is daarom een must! Als je met een gerust hart bij wil blijven, maar het benodigde onderhoud van je WordPress website liever uit handen geeft dan biedt PGiT daarvoor een uitstekende oplossing: het WordPress onderhoudscontract. Die houdt het volgende in:

 • automatiseren en controleren van de beveiliging van je website
 • automatiseren en controleren van de backup van je website
 • herstellen van je website vanuit de backup, wanneer dat nodig blijkt
 • updaten van WordPress plugins, zodra dat nodig is en kan
 • updaten van WordPress zelf, zodra dat nodig is en kan
 • updaten van je actieve thema, zodra dat kan (indien nodig in overleg met met de ontwerper)
 • verwijderen van spam reacties (periodiek)
 • verwijderen van (te) oude revisies (periodiek)
 • optimaliseren van de database (periodiek)
 • beschermen tegen spam reacties
 • initieel inrichten van de nodige plugins en  opstellen van een (basis) privacybeleid t.b.v. de AVG / GDPR
 • initieel inrichten van de nodige plugins en diensten t.b.v. vindbaarheid (SEO) en bezoekersgedrag (Analytics)
 • hulp en advies bij het gebruik van WordPress (zie ook WordPress hulp)

WordPress websites zijn vanwege hun populariteit helaas frequent onderhevig aan inbraakpogingen. Die gaan meestal volledig geautomatiseerd en soms ook met succes. Ook als het hackers niet lukt om in te loggen, kunnen ze je site plat krijgen door zoveel inlog pogingen te doen dat je site het niet kan verwerken. Die worden met een goede beveiliging gelukkig geblokkeerd.
Daarnaast wil je in de gaten houden én terug kunnen vinden wie er wanneer in je site is ingelogd en wat er aan welke bestanden (niet je data) is gewijzigd. En of er daarmee noodzaak is tot handelen of dat het loos alarm of te verklaren is.  Ook dat wordt allemaal met deze beveiligingsoplossing geregeld.

Ook worden websites die niet met SSL beveiligd zijn tegenwoordig als onveilig beschouwd, met hinderlijke waarschuwingen in de browsers van bezoekers en een lage ranking op zoekmachines als Google tot gevolg. In het onderhoudscontract is de inrichting van SSL beveiliging inbegrepen.

Omdat er mogelijk iedere dag wel iets op je website wijzigt, vinden de backups en de controles daarop ook dagelijks plaats. Aanhoudende problemen met backups worden uiteraard opgelost.
En omdat er dagelijks nieuwe updates van plugins uitkomen, worden ook die dagelijks gecheckt en (zo snel mogelijk) geïnstalleerd. Omdat veiligheid vóór alles gaat doet PGiT niet aan goedkopere varianten waarbij dat periodiek, bijvoorbeeld maar eens in de maand of zelfs nog minder, gebeurt.

Alvorens te updaten wordt onderzocht of nieuwe versies wel stabiel zijn en te verwachten is dat deze ook op jouw website gaan werken. Dat geldt ook voor updates van het gebruikte thema of van WordPress zelf.
Mochten er toch problemen door updates ontstaan, dan worden ook die uiteraard opgelost.

WordPress bewaart alle data in een database. Daaronder vallen ook alle revisies van- en reacties op je content. Het gevolg is dat je database bij elk nieuw of gewijzigd bericht en elke binnenkomende reactie groeit en dus meer ruimte inneemt. Maar ook dat je site daarmee steeds langzamer wordt. Dat maakt het verwijderen van oude (ongebruikte) revisies en binnengekomen spam reacties en optimalizeren van de database regelmatig nodig. Ook dat wordt in het onderhoud geregeld.
Trouwens spam wil je natuurlijk zoveel mogelijk weren. Ook daarvoor richt ik een oplossing in.

Sinds de invoering van de de AVG / GDPR dient élke organisatie en website in Europa daar aan te voldoen (op straffe van een flinke boete!) Dat is je eigen verantwoordelijkheid, maar ik help je daarmee met je website.

Tenslotte wil je natuurlijk ook dat je website goed gevonden en bezocht wordt en wil je daar de nodige details van kunnen bekijken. Ook daar help ik bij.

Heb je interesse of vragen over de mogelijkheden van ondersteuning op of onderhoud van je WordPress website, neem dan gerust contact met mij op.
Heb je nog geen eigen website of heb je plannen voor een nieuwe? Kijk dan eerst hier.

Image courtesy of winnond / FreeDigitalPhotos.net