BackWPup problemen verhelpen

Op heel veel WordPress websites maak ik gebruik van de BackWPup plugin. Een prachtige oplossing waarmee je je hele WordPress site, inclusief de database kan back-uppen en de backups kan opslaan in aparte map in je hosting omgeving, in “de cloud” zoals bij Dropbox en zelfs per e-mail naar je toe kan laten sturen. Hardstikke mooi en tot nu toe ging dat (bijna) altijd goed. Tot ik de website van de bewonersvereniging de Bewonersvereniging Schilders en Waddenbuurt en Koog Bloemwijk (zelf) mocht hosten en onderhouden…

Die website bevat heel veel berichten, met nieuws over onze prachtige, maar roerige buurt van de afgelopen 5 jaar. Heel veel van die berichten bevatten plaatjes. Ook had ik er een fotogalerij gebouwd, waar  bewoners zelf foto’s (over de buurt e.d.) kunnen plaatsen. Erg leuk allemaal, maar op den duur is dat bij elkaar heel veel data. Dat kost niet alleen veel ruimte, maar de back-up doet er ook (steeds) lang(er) over.

backup-wordpress-to-the-cloud

Nu is het zo dat iedere verstandige hoster een beperking oplegt aan hoe lang een PHP script (wat BackWPup eigenlijk ook is) of een actie van de webserver mag draaien. Dit is om te voorkomen dat de server overbelast wordt met een opeenstapeling van hangende scripts. De server wordt immers ook nog met andere gebruikers en hun websites gedeeld.

BackWPup heeft een aantal slimme manieren om daar mee om te gaan, die ik natuurlijk allemaal heb uitgeprobeerd, maar toch kwamen de back-ups van de Bewonersvereniging ineens niet meer klaar…

In mijn zoektocht naar een definitieve oplossing stuitte ik op een uitstekende handleiding van Mad Fog Albrecht over hoe problemen met BackWPup te voorkomen. Het komt er op neer dat je de back-up splitst in meerdere jobs, die ieder een deel van de website backuppen. Dit had ik al eens eerder overwogen, maar niet gedaan, want het leek mij een beetje onhandig wanneer je de back-ups terug wil zetten om de website te”restoren”. Maar in dit geval moest ik wel…

Om een lang verhaal kort te maken, het werkt! En het voorkomt (tot op zekere hoogte) problemen als er nog meer data bij komt.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je altijd een backup van je hele website hebt. Dat wil zeggen alle bestanden waaronder de WordPress bestanden, thema’s en al je toegevoegde plaatjes, maar ook de hele database, daar staan immers niet alleen de instellingen in, maar ook alle teksten!
  • Maak de back-up net zo vaak gemaakt als dat (er iets op) de website wijzigt. Kan dat elke dag gebeuren? Zorg dan voor dat de back-up elke dag (automatisch) wordt gedaan.
  • Bewaar de back-up bestanden (ook) altijd op een andere plek dan de server waar de website op draait. Mocht je hoster een probleem hebben met de server of met jouw webhosting omgeving, dan wil je nog wel bij je back-ups kunnen natuurlijk…
  • Controleer de back-ups ook altijd. Neem geen genoegen met een melding dat de back-up gelukt is. Check ook of alles er wel in zit en test het ook eens door de website vanuit de back-up (ergens anders) terug te zetten.
  • Gebruik de mogelijkheden van je hoster of een handige plug-in voor het maken van de back-ups. Probeer goed uit wat voor jou het beste werkt.
  • Houdt je back-up plug-in (net als je andere plug-ins) up-to-date. De updates bieden meestal oplossingen voor problemen met de functionaliteit, maar ook met de veiligheid. Verzeker je er wel van dat je een actuele back-up van je website hebt voordat je update!
  • Als je geen zin of niet genoeg kennis hebt om de back-up te regelen, wuif het dan niet weg maar besteed het uit. Ik weet uit (pijnlijke) ervaring hoe belangrijk een goede backup is. Daarom zorg ik graag voor het technisch onderhoud van je website, inclusief updaten, de nodige beveiliging EN een goed functionerende back-up!